Sağlıklı Dişlerin Formülü Düzenli Muayene
Ağız ve diş sağlığı günümüzde ileri teknolojinin ilerlemesiyle hem hastalıkların tedavi süreçlerinde hem de diş estetiği alanında önemli gelişmeleri de beraberinde getiriyor. Sağlık turizmi alanında da önemli bir potansiyele sahip olan ağız ve diş sağlığı branşı alanında uzman Diş Hekimi Saliha Binici, Bilim Sağlık Haber Ajansı’nın sorularını yanıtlayarak, toplumda diş sağlığı konusunda farkındalık katmak için çabaladıklarını, bir İzmirli olarak sağlık turizmi konusunda profesyonel adımlar atıp şehrine hizmet etmenin gururu verici olduğunu söyledi.
BSHA: Kliniği kurma süreciniz hakkında bilgi verir misiniz?
S.B: 2007 yılında mezun olduktan sonra özel çalışmaya karar verdim ve sahibi olduğumuz tıp merkezinde çalışmaya başladım. Daha sonra artık aileden özgürleşme zamanı geldiğini düşünerek muayenehanemi açtım ve 13 yıl boyunca muayenehanemde tek hekim olarak yoğun bir tempoda çalıştım. Ama daha önceden aile olarak tıp merkezi ve hastane işlettiğimiz için hep aklımda büyümek vardı. Covid-19 pandemisi dönemi aslında beni biraz bu plana hazırladı. Öncelikle projelendirme ve planlama bu dönemde gerçekleşti. 2022 yılı da harekete geçme zamanı oldu benim için ve teknolojik gelişmeler eşliğinde poliklinik kurma sürecimiz başladı . Bu hazırlık süreci sağlık turizmini tanımama ve bu alanda adım atma planları yapmama da vesile oldu.
BSHA: Sağlık turizmi ülkemiz açısından çok önemli bir konumda. Klinik olarak bu konuda yaptığınız ve planladığınız çalışmalardan bahseder misiniz?
S.B: Öncelikle sağlık turizmi dediğimiz alanın çok kolay hadi ben yaparım bu işi diyebileceğiniz bir alan olmadığını düşünüyorum. Ben poliklinik açmaya karar verdiğimde ilk yaptığım iş sağlık turizmi nedir diye araştırma yapmak oldu. Sağlık turizmi yapabilmek için ne anlama geldiğini anlamak lazım. Daha sonra bu işi profesyonel olarak yapan firmalarla görüşme sağladım ve diş hekimlerinin sağlık turizminde ki yerini öğrendim. Sağlık turizminde Türkiye‘nin ne kadar çok tercih edildiğini gördüm. Daha sonra kliniği bu alana hizmet edebileceğim şekilde projelendirmeye önem verdim. Klinikte tasarım ve cihaz seçimlerimiz gelen hastanın hem konforunu sağlamak hem de tedavi süresini kısaltmak amacına hizmet ediyor. Ben İzmirliyim ve bu alanda bu şehre hizmet ediyor olmak benim için gurur verici.
Diş Kayıplarını Ciddiye Almalı, Hekimimize Kulak Vermeliyiz
BSHA: Ülkemizde dişi ağrıdığında diş hekimine giden bir toplumuz, hem çocuklar hem yetişkinler için bu anlamda önerilerinizi alabilir miyiz?
S.B: Maalesef diş sağlığı konusunda toplum olarak yeterince bilinçli olduğumuzu düşünmüyorum. Tabi bu bilinci kazandırmak da bizim görevimiz haline gelmektedir. Evet dişimiz ağrımadan diş hekimine gitmiyoruz ama bazen bu ağrı artık bazı şeylerin çok geç olduğunun habercisi olabiliyor. Evet çok bilinçli olmadığımız için de diş kaybı bizim için sorun olmaktan çıkıyor bazen. Ama bir dişin kaybı bir çok açıdan etkiliyor insanları. Her şeyden önce sindirim ağızda başlıyor çiğneme ile bir diş kaybı ya da dişte oluşan herhangi başka problemler çürük gibi örneğin bu süreci sekteye uğratıyor ve sonrasında uzun soluklu mide problemleri ve bağırsak problemleriyle yüzleşmek zorunda kalıyoruz. Bağırsak problemleri arkasından kronik rahatsızlıklar ya da otoimmün hastalıklar da yaşanabiliyor. Gördüğünüz gibi zincirleme reaksiyon şeklinde devam ediyor ve her organ ki diş de buna dahil vücudun bütününü etkiliyor. Ayrıca hasta açısından yapılacak işlemler büyüdüğü için maddi yükü de artıyor. 6 ayda bir muayene olmak inanın bir çok problemin önüne geçiyor. Rahatsızlık büyümeden yapılan tedavi kişiyi koruyucu oluyor. Gelelim çocuklara, süt dişlerine; çoğumuz süt dişleri düşecek nasıl olsa inanışına sahibiz. Ama ne yazık ki biz diş hekimleri nasıl olsa düşer diyemiyoruz çünkü süt dişlerinin erken kayıplarında neler olabileceğini biliyoruz. Erken kaybedilen süt dişleri nedeniyle çocuk sindirim problemi yaşayabilir, ayrıca süt dişleri daimi dişler için yer tutucu görevi yapar yani daimi dişlere yer kazandırırlar. Erken kayıplarında daimi dişler yer kaybı yaşar ve gömülü kalabilir ya da sürmesi gereken yerin dışında bir yerden sürebilirler bu da ortodontik olarak tedaviyi gerektirir. Yani yine görüyoruz ki süt dişleri de vücudun bütününü etkiliyor ve zincirleme reaksiyon başlatıyor. Evet şimdi gelelim ne yapalım kısmına… Aslında bunun cevabı çok kolay, diş hekimine düzenli muayene olmak ve ağız sağlığımıza dikkat etmek, günde en az 2 kere diş fırçalamak ve diş hekimimizin önerilerine kulak vermek.
BSHA: Klinik hakkında bilgi alabilir miyiz? Hangi tedaviler uygulanıyor ?
S.B: Kliniğimizde gülüş tasarımı işlemi yapıyoruz. Bu tedavileri genellikle lamina venerlerle ya da zirkon kaplamalarla yapıyoruz. Bir diş hekimi olarak bu işlemleri çok keyif alarak yapıyorum. Bir kişinin dişlerini güzelleştirmek o kişinin hem görünümünde büyük değişikliklere neden oluyor hem de bir diş hekimi olarak bizleri mutlu ediyor. Aslında hem estetik bir tedavi yapıyorsunuz hem de fonksiyonel hastanın kapanış ilişkisini normale taşıyarak düzgün kesme, koparma ve çiğneme yapmasına olanak tanıyoruz. İmplant ve implant üstü protezler yapıyoruz. Biliyorsunuz implant uygulamaları son dönemde çok yaygınlaştı. Bence iyi ki yaygınlaştı çünkü eskiden yapılan köprü tedavilerinde eksik diş bölgesini tolere edebilmek için boşluk olan bölgenin sağındaki ve solundaki dişleri de feda etmek zorunda kalıyorduk. İmplant ile bu zorunluluk ortadan kalktı. Tam dişsiz hastalara ya da diş eksikliği fazla olan hastalara damak içeren protezler kullandırıyorduk ki kullananlar bilir çok zordur ağızda bu protezlerin stabilizasyonunu sağlamak. İmplant bu tarz protezlerden uzaklaşmış olduk ki bu da hastalara konfor oluşturdu. Ortodonti yani halk arasında bilinen adıyla tel tedavisi yapıyoruz.
Diş Sıkma Buruksizm Rahatsızlığında Botox Tedavisi
BSHA: Buriksizm diş sıkma da büyük bir sorun günümüzde. Bu tedaviden biraz bahsedebilir misniz?
S.B: Evet Buriksizm rahatsızlığında eğer gerekli ise botox ve dermal dolgu uygulaması yapıyoruz. Buriksizm yani diş sıkma tedavisinde botoxun yeri yadsınamaz. Dermal dolgu da estetik uygulamalarda herhangi bir simetri varlığında kullanılıyor. Pedodonti yani çocuk ağız ve diş sağlığı alanında hizmet veriyoruz. Endodonti yani kanal tedavisi alanında hizmet veriyoruz. Ağız, diş ve çene cerrahisi alanında hizmet veriyoruz. Periodontoloji yani diş eti tedavisi alanında hizmet veriyoruz ve bilinen diğer işlemlerin (dolgu, çekim .. vs.) hepsi. (BSHA – Bilim ve Sağlık Haber Ajansı)