EĞİTİMDE SÜRDÜRÜLEBİLİR KALİTE İÇİN TEKNOLOJİ ŞART
ÖĞRENCİ, EĞİTİMDE MOBİL TEKNOLOJİ İSTİYOR
Kadir Has Üniversitesi, Yüksek öğretimde Yenilikçi Öğretim ve Teknoloji Uluslararası Konferansı’na (International Conference on Innovative Teaching and Technology in Higher Education) ev sahipliği yaptı.
Konferans, Kadir Has Üniversitesi Eğitim Teknolojileri Destek Birimi ile İktisat Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Meltem Ucal tarafından düzenlendi. Yükseköğretimde yenilikçi öğretme yöntemleri ve öğretmede teknoloji kullanımı konusunda akademisyenlerde farkındalık yaratmak ve konunun uzmanları ile bir platform oluşturabilmek amacıyla tasarlanan konferansa yurtiçi ve yurtdışı farklı üniversite ve disiplinlerden akademisyen ve uzmanlar katıldı.
YÜKSEKÖĞRETİMDE TEKNOLOJİ KULLANIMI KAÇINILMAZ
Kadir Has Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Hasan Bülent Kahraman, yaptığı açılış konuşmasında yakın gelecekte yükseköğretimde teknoloji kullanımının kaçınılmaz olduğuna vurgu yaptı. Kadir Has Üniversitesi’nin yeni teknoloji ve öğretme tekniklerini yakından takip ettiğini, söz konusu konferans ile bu önemli konunun tartışılmasına öncülük etmesinden memnuniyet duyduğunu belirtti.
Programda yer alan üç oturumun her birinde yenilikçi öğretme ve teknoloji kullanımı konusunda farklı bir noktaya temas edildi.
“Yükseköğretimde Öğretim ve Öğrenme Teknolojileri Uygulamaları” başlıklı ilk oturumda üniversitelerde yenilikçi öğretim ve teknoloji kullanımına destek veren birimlerin uygulamaları ve bu birimlerin önemi üzerinde duruldu. Koç Üniversitesi Öğrenme ve Öğretme Ofisi (KOLT) Eğitim Teknoloğu Ozan Varlı, öğretim elemanları için bire bir desteğin önemine vurgu yaptı. MEF Üniversitesi, Öğrenme ve Öğretmede Mükemmeliyetçilik Merkezi Direktörü Dr. Caroline Fell Kurban Y ve Z nesil öğrencilerin farklı öğrenme şekillerini karşılayan “flipped learning” (tersyüz eğitim) uygulamasını anlattı. Bahçeşehir Üniversitesi Uzaktan Eğitim Birimi Direktörü Doç. Dr. Tufan Adıgüzel ise üniversitede teknolojiye sahip olmanın yeterli olmadığını, bu teknolojinin sağlam bir strateji belirleyerek yönetilmesi gerektiğini belirtti.
ÖĞRENCİ DAHA AZ KONU ANLATIMI, ONLINE SINAV VE DERS İSTİYOR
“Yenilikçi Öğretimin Kalitatif ve Kantitatif Araştırma Alanındaki Yeri” başlıklı ikinci oturumda, konuşmacılar deneyimlerini ve bu deneyimlerin akademik sonuçlarını paylaştılar. Orta Doğu Teknik Üniversitesi, Öğretim Teknolojileri Destek Birimi Direktörü Prof. Dr. Kürşat Çağıltay, teknolojinin öğretme yönteminin önüne geçmemesi gerektiğini vurguladı. Koç Üniversitesi Öğrenme ve Öğretme Ofisi Direktörü Doç. Dr. Murat Sözer, Türkiye’deki üniversite öğrencilerine yönelik yaptıkları anketin kalitatif sonuçlarına göre; öğrencilerin derslerde özellikle görsel materyal kullanılması, ders materyallerinin dijital ortamda erişilebilir olması, derslerin kaydedilerek daha sonra izlenebilmesi ve derslerinde online kısa sınavlar yapılması yönünde istekleri olduğunu belirtti. Yıldız Teknik Üniversitesi Bilgisayar ve Öğretim Teknolojileri Bölümü Başkanı Prof. Dr. İlhan Varank, yeni nesil öğrencilerin beklentilerini karşılamak için derslerde; daha az konu anlatımı, grup çalışmaları, final projesi, haftalık ödevler ve sınıf için uygulamalar gibi yöntemlerin kullanılması gerektiğini söyledi.
Teknolojideki Gelişmeler Yükseköğretimin Geleceğini Nasıl Şekillendirecek? başlıklı üçüncü oturumda eğitim sektöründe lider firmalar olan Pearson, Blackboard ve itsLearning’in üst düzey temsilcileri teknolojinin gelecekteki yükseköğretimi nasıl şekillendireceği üzerinde konuştular. Pearson, Stratejik Ortaklıklar ve Yararlar Başkan Yardımcısı Fadi Khalek, sunumunda etkileyici bir video ile gelecekte teknoloji ile bütünleşmiş yükseköğretimi gözler önüne serdi. Khadek ayrıca, yükseköğretime katılması beklenen çok sayıda öğrenci ile meydana gelecek çağın yaklaştığını, bu noktada teknolojinin üniversitelere kaliteyi devam ettirebilmeleri için nasıl yardımcı olacağını anlattı. It’s Learning, Global Stratejik Ortaklıklar Yöneticisi Stuart E. Trafford ise pedagoji ve teknolojinin birlikte çalışmasıyla başarıya ulaşılabileceğini belirtti ve dijital öğrenmedeki dönüşümü gösterdi. Blackboard, Çözüm Mühendisleri Yöneticisi Dan Peters, 2015 NMC Horizon Yükseköğretim Raporu’ndaki teknoloji adaptasyonuna yönelik altı karakteristiği vurguladı ve mobil teknolojideki gelişmelerin yükseköğretimdeki değişimde önemli bir rol oynayacağını belirtti.