İzmir Gazeteciler Cemiyeti ve Ekonomi Muhabirleri Derneği İzmir Şubesi işbirliğiyle düzenlenen Dijital Çağda Veri Gazeteciliği başlıklı seminer yapıldı. Seminerde dijital dünyada habercilik masaya yatırıldı
Avrupa Birliği tarafından finanse edilen, Türkiye Gazeteciler Sendikası (TGS) ve İzmir Gazeteciler Cemiyeti (İGC) işbirliği ile yürütülen Basın Özgürlüğü için Örgütlü Gazeteciler ve Güçlü Dayanışma Projesi kapsamında İzmir Gazeteciler Cemiyeti ve Ekonomi Muhabirleri Derneği(EMD) İzmir Şubesi işbirliğinde düzenlenen seminer, 6 Şubat 2020, Perşembe günü saat 18.30’da Ege Bölgesi Sanayi Odası (EBSO) Meclis Salonu’nda yapıldı.
Gazete Pencere İmtiyaz Sahibi Yavuz Oğhan ve TGS Akademi Direktörü Orhan Şener tarafından sunum yapılan seminere TGS, İGC ve EMD yöneticileri, TMFD Ege Bölge Temsilcisi Turan Gültekin, ÇGD İzmir Temsilcisi Mustafa Akbaş ve 80’e yakın İzmirli gazeteci katıldı.
Proje çalışmaları hakkında bir sunum yapan İGC Başkan Yardımcısı ve Proje Koordinatörü Dilek Gappi, “Kronikleşmiş sorunlarımızı anlatarak değil, dayanışma içerisinde çaba harcayarak yol alabileceğimizi düşünüyoruz. Güçlü Gazeteci Özgür Medya Projesi’nin temelinde bu düşünce var. Dayanışma ile kendine güvenerek mesleğin onurunu, itibarını ön plana taşıyarak, sorunları değil, çözümleri dile getirmeliyiz. Bir yılını tamamladığımız projede çok daha iyi yol alacağımızı biliyoruz. Bu konuda bize destek veren AB Delegasyonuna ve TGS’ye çok teşekkür ediyoruz. Önemli olan tüm bu destekleri ve oluşturduğumuz formülleri geleceğe endeksli ve sürdürülebilir kılmak” diye konuştu.
EMD İzmir Şubesi Başkanı Murat Demircan da, “İGC ile bazı işbirliklerimiz oluyor ama en somutu bu seminer oldu. Ben bu seminere katılan iki değerli isimden çok istifade edeceğimizi düşünüyorum” diye konuştu. Dijitalleşmenin baş döndürücü bir hızla geliştiği günümüzde gazetecilik mesleğinin bu süreçten en fazla etkilenen mesleklerden biri olduğuna dikkat çeken Demircan, büyük çoğunluğunun yazılı basın tecrübesine sahip olan üyelerin dijital mecralarda gazetecilik yapabilmeleri adına çaba gösterdiklerini kaydetti. Demircan, "Önümüzdeki dönem dijital mecralarda üyelerimizin daha etkin olmaları adına benzer eğitim programlarımız devam edecek. Gazetecilik bitti söylemleri yerine gazeteciler olarak yenilenen ve dönüşen dünyanın beklentilerine göre kendimizi güncelleyeceğiz" dedi.
TGS’nin proje kapsamında yaptığı çalışmalara da değinen TGS Akademi Direktörü Orhan Şener de “Dünyada politik baskı olmayan yerlerde de dijitalleşme ve değişen izleyen kitleler nedeniyle basın sorun yaşıyor. Doğal olarak gazetecilerin becerilerinin ve gazetecilik pratiğinin de değişmesi gerekiyor. Veri gazeteciliğinde eskiye nazaran değişen şeyler var. Bildiğimiz gazetecilik pratiklerini biraz daha okur kitlelerimizin nerede olduğunu, haberi nasıl tükettiklerini dikkate alarak uyarladığımızda, onlara daha kolay ulaşmamak için bir sebep yok” diye konuştu.
Teknolojik gelişmelerle gazetecilik mesleğinde dönüşümler yaşandığını vurgulayan Gazete Pencere İmtiyaz Sahibi Yavuz Oğhan, gazetecilik mesleğini sürdürebilmek için yeni bir model gerektiğini vurguladığı konuşmasında şunları söyledi:
“Yaptığımız işe önem verdiğimiz için doğru zemini arıyoruz. Söyleyeceğiniz sözü ve enerjinizi aktaracağınız platforma bugün kolaylıkla ulaşabiliyorsunuz. Açıyorsunuz telefonu Youtube’da kendi yayınınızı yapabiliyorsunuz, açıyorsunuz Twitter’ı kendi mesajınızı verebiliyorsunuz. Sosyal medya mecralarının haberle ilişkileri üzerinde deneyimlerimiz var ancak bu işin bir de gelir boyutu var. Twitter üzerinden bir haberi yorumlayabilirim, dosya haline de getirebilirim. Peki evdeki çorbayı kim kaynatacak? Türkiye’ye yeni bir model gerekiyor. Gazetecilik faaliyetinin finansmanının okuyucular, dinleyiciler, izleyiciler tarafından sağlanması zorunlu. Başka türlü Türkiye’de artık bir kurtuluş yok. Türkiye’de insanlar sosyal medyadan bedava haber almaya alışmış. Ancak o haber doğru mu bunu bilemiyor ve teyit edemiyorsun. Gazete Pencere’de okurdan parasının alarak onlara doğru bilgiyi, elenmiş bilgiyi, tecrübeyle imbiklenmiş bilgiyi ulaştırmaya çalışıyoruz.”
** Bu yayın Avrupa Birliği tarafından sağlanan finansal destek ile hazırlanmıştır. İçeriğinden tümüyle TGS ve İGC sorumlu olup, Avrupa Birliği’nin görüşlerini yansıtmamaktadır.